Hopp til hovedinnhold
  • Service
  • Segmenter
  • Konsern
  • Tilbake

Nyheter

Hva vil det si å være svanemerket?

Svanemerket er den offisielle miljømerkeordningen i Norge. Svanemerket er en ikke-kommersiell merkeordning, og det er Stiftelsen Miljømerking som forvalter Svanemerket i Norge.

Svanemerke

Nordisk Ministerråd opprettet Svanemerket i 1989. Svanemerket er derfor en del av verktøykassa vi har for å gjøre det lett å velge mer miljøvennlige produkter, redusere miljøskader, og for å stimulere til grønn innovasjon og vekst i næringslivet.

Svanen legger stor vekt på dokumentasjon og etterrettelighet. De miljøkravene som stilles, er utarbeidet av nordiske fageksperter og blir vedtatt av en uavhengig nemnd. Nemnda er det regjeringene i alle de nordiske landene som oppnevner. Fagekspertene er biologer, ingeniører og kjemikere med kunnskap om produkt, produksjonsteknikk og de ulike miljøaspektene.

Svanen kjører åpne høringsprosesser på alle krav i alle nordiske land. Alle borgere, organisasjoner og bedrifter kan gi høringssvar, det lages offentlige høringssammenstillinger som viser hvilke innspill vi tar hensyn til og begrunner valgene våre. Til slutt legges alle krav og bakgrunnsdokumenter tilgjengelig for offentligheten.

Hvordan blir et produkt Svanemerket?

Når et produkt eller tjeneste har blitt Svanemerket har det bestått den objektive vurderingen til Miljømerking av hvor miljøtilpasset produktet er. Hele livssyklusen til et produkt eller en tjeneste blir vurdert. Fra råvare – til produksjon – via bruk – til avfallshåndtering.

Miljømerking stiller strenge krav. Alt fra råvareutvinning, lokal forurensing, kjemikalier og energiforbruk, til kvalitet, helse og etikk må kunne belyses og dokumenteres. Når alle krav er oppfylt og de kan dokumenters, blir dette kontrollert av Miljømerking. Og det blir avgjort om det er tilstrekkelige for å få Svanemerket.

I ISO-terminologi er Svanemerket miljømerking, type 1, ISO 14024

Svanemerket er en nøytral tredjepart

Det er svært viktig for merkeordningens troverdighet at Svanemerket er en nøytral tredjepart. Det er lett å påberope seg at man er god på miljø. Men så lenge det bare er en selv som vet hva som er gjort, og ingen har etterprøvd om tiltakene faktisk virker, er det jo ikke mye verdt. Det blir ikke godt miljøarbeid av en ringperm alene.

Om en bedrift vil svanemerke sine produkt eller tjenester, må de dokumentere at det tilfredsstiller alle miljøkravene vi stiller til den aktuelle produktgruppen. Det gjennomføres en kontroll, og hvis alt er i orden, får produsenten lisens til å bruke Svanemerket i de årene det aktuelle kravdokumentet er gyldig.

Elis og Svanemerket

3 av våre vaskerier har i dag Svanemerket og vi ønsker at alle våre vaskeri skal ha denne miljømerkingen. Vi har fokus på vårt miljø,  og arbeider kontinuerlig for å forbedre oss innenfor våre produkter og tjenester.

 

Les også mer om miljømerket Svanen

Vi hører gjerne fra deg!

Ønsker du mer informasjon eller å snakke med vår kundeservice?

Ta kontakt

Fyll ut skjemaet under

Vi kommer tilbake til deg innen 24 timer

*Obligatoriske felter

Ved å trykke "Send", godtar jeg at Elis anvender disse personopplysningene til å håndtere og besvare min forespørsel. Dette skjer i overensstemmesle med personvern erklæringen, som du finner ved å klikke her