Hopp til hovedinnhold
  • Service
  • Segmenter
  • Konsern
  • Tilbake

Nyheter

Verdens miljødag - #BeatPlasticPollution

Verdens miljødag er verdens største miljømarkering. Dagen skal mobilisere til handling fra alle verdenshjørner, for å feire, beskytte og gjenopprette planeten vår. Tema for årets markering er «Solutions to plastic pollution», som handler om å finne en løsning på forsøpling og forurensing av plast. FN skriver at det er på tide at myndigheter og bedrifter oppskalerer tiltakene for å løse denne krisen, og fremskynder overgangen til sirkulær økonomi. Elis tilbyr allerede sirkulære tjenester og det har vi gjort i hele 75 år.

Kilde: Verdens miljødag (fn.no)

Vi har tatt en prat med Marit Flinder Roscher-Nielsen som er bærekraftsansvarlig i Elis. Marit er 39 år, bor på Nordstrand med mann og to sønner. Hun elsker det urbane livet, er glad i matopplevelser, konserter, ekte mennesker, god kaffe, elsykkel og klemmer.

Marit

Jeg elsker å være på sjøen, og nyter alt det sjøen har å tilby – bading, frisk luft og god mat. Så jeg er ekstra glad for at årets tema er plast, og hvordan vi kan bli kvitt plastavfall.

Marit Flinder Roscher-Nielsen Bærekraftsansvarlig

- Jeg har rundt 12 års erfaring med bærekraftsarbeid. Jeg studerte og jobbet internasjonalt før jeg begynte som rådgiver i klimastiftelsen ZERO i 2012. Der jobbet jeg med kommunikasjon av klimaomstilling og klimapolitikk, spesielt med grønn omstilling i industrien. I tillegg var jeg prosjektleder for det som da var Norges største klimakonferanse – Zerokonferansen. Vi var med å lansere «det grønne skifte» som begrep i Norge. I 2015 begynte jeg i Elkem, en norsk prosessindustribedrift med produksjon over hele verden, hvor jeg de siste årene har jobbet med klimaveikart og målsetninger, klimarisiko og bærekraftsrapportering.

Hvordan definerer du bærekraft?

- Jeg liker best å bruke definisjonen som ble laget i 1987, av Brundtlandkommisjonen satt ned av FN. I deres rapport «Vår felles fremtid» defineres bærekraft: «En utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov.»

Det er også den Elis bruker for å definere det som overordnet er bærekraft. Men, jeg tenker også på det som noe veldig konkret og praktisk – vi må bli bedre på å bruke alt det vi har rundt oss, slik at vi tar mindre fra jorda/produserer færre ting samtidig så vi sørger for at det vi har tatt opp fra jorda blir resirkulert og brukt igjen. Da tror jeg at alle mennesker på jorda kan leve på den beste mulige måten for dem, med de ressursene jorda kan forsyne oss med.

Bærekraft er på mange måter omstilling – vi må bort fra det lineære til det sirkulære – vi skal omstille oss – samfunnet og systemet til at det blir mer bærekraftig på sikt. Slik det er i dag, bruker vi opp jordas ressurser for året i juli (world overshoot day). Slik kan vi ikke fortsette.

Elis og sirkulær økonomi

Elis’ forretningsmodell – altså det vi tilbyr til våre kunder – er såkalt «product as a service». Det vil si at det er selve tjenesten av utleie av produkter som er vår ekspertise og vårt tilbud til markedet. Vi skal levere våre tjenester enkelt og forutsigbart slik at våre kunder kan fokusere på det de er best på – sin egen jobb.

Dette er vår måte å tenke sirkulær økonomi på: definere kundens behov, bestille opp produktene, og holde produktene i sirkulasjon så lenge som mulig mellom kunden og oss. Slik reduserer vi produktenes påvirkning på miljøet for hver vask og hver reparasjon vi gjør.

Hva synes du om årets tema for verdens miljødag - «Solutions to plastic pollution»?

- Det er et veldig bra tema å sette fokus på. Det er så mye plast i alt vi har rundt oss, fra klær til leker til emballasje. Og plastavfall havner overalt. Spesielt plast i havet, hvor dyr får det i seg eller setter seg fast i det, er hjerteskjærende å se bilder av. Dette dreper naturen sakte, sakte.

Plastflasker

I en undersøkelse Svanemerket gjennomførte i 2023, er plast en av topp tre kritiske miljøutfordringer for nordiske forbrukere. 45% mener at plast og mikroplast er den største miljøutfordringen. Dette er noe vi som enkeltpersoner både er opptatt av, men også kan se rundt oss hele tiden – det er en mye «nærere» utfordring enn kanskje det noe mer abstrakte klimaendringsproblemet.

Både det å redusere bruken av plast, samt gjenvinne plast som allerede er i sirkulasjon burde være en prioritering for alle myndigheter verden over. Panteordninger er gode eksempler på hvordan man kan få til insentiver for at folk ikke skal kaste fra seg plast i naturen.

Elis og plast

Elis bruker matter som er laget av 100% gjenvunnet plast som er funnet i havet. Dette tilsvarer rundt 2,3 fotballbaner i året. Det er viktig at man skaper et marked for gjenvinnbar plast, slik at det blir et bedre alternativ enn jomfruelig plast.

Emballasje er viktig for at våre tekstiler skal holde seg rene og i den standarden kunden forventer, men vi ønsker å forebygge, redusere og gjenvinne bruken av plast som emballasje. Et av tiltakene for å redusere plastbruken er å bruke tøysekker i mange av våre leveranser. I tillegg må vi se bedre på hvordan plasten som brukes til emballasje kan gjenvinnes samt bruke gjenvunnet plast som vår emballasje der vi per i dag må bruke plast.

Hva tenker du om dette utsaget fra FN - «Mer enn 400 millioner tonn plast produseres hvert år over hele verden. Halvparten brukes kun én gang, og mindre enn 10 prosent er gjenvunnet»?

- Det er en helt uholdbar situasjon, både fra et forretningsperspektiv og et bærekraftsperspektiv. Det betyr at vi tar noe fra jorda som vi bare bruker en gang før vi kaster det/brenner det opp. Det er rett og slett å bare kaste bort gode ressurser vi kan benytte oss av igjen og igjen, samtidig er det en enorm forretningsmulighet og innovasjonsmuligheter for at vi kan bli enda bedre med den plasten vi allerede produserer. Det må bli enklere å få tak i gjenvunnet plast, dyrere å lage jomfruelig plast og flere panteordninger i verden for at vi har insentiv til å ikke kaste det i søpla eller i naturen.

Plast i havet

Hva tenker du er viktig for Elis i fremtiden?

- I en kartlegging av Elis sitt fotavtrykk, ser vi at mer enn 72% av klimagassutslippene som skjer i Elis sin verdikjede skjer i produksjon av tekstilene og produktene vi bestiller, altså før det har kommet inn til oss for å leies ut. Det er derfor veldig viktig at Elis har fokus på de områdene som kan redusere innkjøp av produkter som lages av ikke-fornybare råvarer. Vi skal bli flinkere på å gjenbruke, resirkulere og bruke materialer som er fornybare slik at vi gjennom våre handlinger kan redusere vårt fotavtrykk i innkjøp, produksjon og avfallshåndtering. Dette henger tett sammen. Kan vi ha tekstiler som varer lenger og tåler å brukes mer – gjennom vaskeprosessen og utleie av oss, kan vi redusere behovet for å kjøpe nytt. Kan vi resirkulere plaggene vi må kaste, slik at det kan bli til nye plagg eller annet tekstil, kan dette redusere behovet for å produsere nye råvarer. Slik kan vi få ned miljøavtrykket vårt som helhet. Dette er allerede en del av hvordan Elis jobber, men jeg ser at vi må jobbe enda smartere, raskere og mer samkjørt med kunden enn tidligere fremover.

Marit sine beste bærekraftsråd for hverdagen

  • Tips for å redusere eget fotavtrykk

    Tekstiler og andre forbruksvarer, transport og mat står for rundt 70% av klimagassutslippene til norske husstander, og her kan hver og en av oss kan bidra.

    • Vi kaster for mye mat, så det er viktig både å planlegge hvor mye mat vi trenger og redusere matsvinnet ved å bruke rester.
    • Det er godt for både helsen og miljøet å redusere kjøttforbruket vårt. Hva med å prøve en kjøttfri middag i uka, eller ett kjøttfri måltid om dagen? Her finner du mye fin inspirasjon: Forside - Vegetarentusiast.no
    • Kildesorter det du har mulighet til i den kommunen du bor, slik at vi kan bruke avfallet på nytt – det er bedre enn å utvinne nye råvarer. Hva er poenget med sortering? | Sortere
    • Sjekk nettsider som Tise eller Finn.no neste gang du trenger eller ønsker deg nytt klesplagg. Her kan du også selge de klærne du selv ikke bruker lenger.
    • Ønsk deg opplevelser i nærmiljøet istedenfor ting ved neste anledning.
    • Levere all små-elektronikk du har hjemme til resirkulering slik at det får nytt liv.
    • Bytt ut noen av reisene dine med bil i uken, med sykkel, tog, buss eller bena.
    • Ta med en gjenbrukskopp neste gang du kjøper take away kaffe. Enkelte serveringsteder tilbyr nå rabatt på kaffen når kunden har med egen kopp.
  • Råd for å redusere plastbruken vår

    Råd for å redusere plastbruken vår:

    I Norge har vi flere tiltak for å redusere plastbruken for oss forbrukere, gjennom resirkulering av plastflasker for eksempel. I tillegg har kommuner som Oslo plastresirkulering for husstander.

    • Pant alltid – flasker og bokser og kast alltid plast i plastavfallet hjemme om du har resirkuleringsmulighet.
    • Vi må redusere engangsbruken av plast. Prøv å bruke alternativ til plastfolie hjemme. Tenk først: Hva er det jeg trenger? Er det for eksempel oppbevaring av mat, kan du bruke gamle glass eller en tallerken over maten.
    • Når du skal i butikken, ta med nett eller poser som kan brukes igjen. Da kan velg frukt og grønt uten plast og pakke det inn i gjenbruksnett/poser. Velg også emballasje som ikke er av plast der du kan.
    • Ta med gjenbruksflaske eller kopp, slik at du kan fylle på vann eller annen drikke, istedenfor å kjøpe kald/varm drikke på veien. Unngå å bruke engangskopp og glass på jobb, men bruk glass og porselenskopper.
    • Plukk opp plast du ser i naturen, slik at den ikke fortsetter å ligge der og gjøre skade.

     

    Kilde:  8 tips til å redusere plastforbruket (klardag.no)

Våre mål mot 2025

  • Redusere CO2 intensiteten med 20%
  • Redusere energiforbruket med 35%
  • Øke antallet kjøretøy som kjører på fornybart drivstoff
  • Redusere vannforbruket med 50%
  • Gjenbruke eller resirkulere mer enn 80% av våre tekstiler
  • I alle produktfamilier skal minst én kolleksjon bestå av bærekraftige materialer

Ønsker du mer informasjon om våre sirkulære tjenester for matter, hygiene og arbeidsklær? Ta kontakt i skjema under, så kontakter vi deg.

Ønsker du mer informasjon om våre sirkulære tjenester?

Ta kontakt

Fyll ut skjemaet under

Vi kommer tilbake til deg innen 24 timer

*Obligatoriske felter

Ved å trykke "Send", godtar jeg at Elis anvender disse personopplysningene til å håndtere og besvare min forespørsel. Dette skjer i overensstemmesle med personvern erklæringen, som du finner ved å klikke her

Vi hører gjerne fra deg!

Ønsker du mer informasjon eller å snakke med vår kundeservice?

Ta kontakt

Fyll ut skjemaet under

Vi kommer tilbake til deg innen 24 timer

*Obligatoriske felter

Ved å trykke "Send", godtar jeg at Elis anvender disse personopplysningene til å håndtere og besvare min forespørsel. Dette skjer i overensstemmesle med personvern erklæringen, som du finner ved å klikke her